Brazilië in mijn hart

Het was een wens die al jaren bij mij leefde.

unnamed (1)

Deirdre Carter vertelt hieronder over haar bijzondere reis.

“Een wens die al jaren bij mij leefde, om te reizen naar het land waar de Meesterplanten groeien, de medicijnen waar ik me al zo lang, zo diep mee verbind.

Om op bezoek te zijn bij de Natives die hier wonen en te leren van hun tradities met deze kruiden. Wat een voorrecht was het om uitgenodigd te zijn bij de Yawanawa Aldeia en een maand lang opgenomen te zijn in hun midden. Ik ben daarnaartoe gereisd met mijn lieve medicine sister Rymke waar ik in Nederland ceremonies mee geef en mijn goede vriend Hivshu, een Native Groenlandse Inuk. Hivshu zou er eregast zijn, verwelkomt als indigenous familie uit het verste noorden, de eerste Eskimo in de jungle voor zover ze wisten.

Diep de jungle in

Het is een behoorlijke expeditie om daar aan te kunnen komen. Na dagen in de bus, achterin een vrachtwagentje en op de kano te reizen arriveerden we in het dorpje Mutum, gelegen aan de Rio Gregorio middenin de Amazone-Jungle van Acre. Het is een andere werkelijkheid in dezelfde wereld. De jungle is een intense omgeving. Zowel door het klimaat wat heet en vochtig is als door al het leven wat zich daarin beweegt. We moesten wennen aan de voortdurende aanval van stekende muggen en insecten waardoor we al snel onszelf bedekten met lagen kleding ondanks de hitte. ’s-Nachts sliepen we onder muskietennetten om de bloedzuigende vleermuizen van ons lijf te houden. Ik heb mijn ogen uitgekeken en me verwonderd over alle vormen van insecten en wezens die er gebroederlijk naast ons leefden in dit gebied.

De mensen van de Yawanawa stam waren zeer gastvrij en goed
georganiseerd. Ze zorgden voor water en eten voor ons wat vooral bestond uit Mandijok (een soort knol), bananen en vlees van de jacht.

Als unnamedvegetariër overleef je het niet lang in deze situatie en ik besloot voor de reis mijn principes daarover te parkeren en te eten wat ze me aanboden. We zwommen en wasten onszelf in de rivier waar het dorpje aan grensde. Ik wende uiteindelijk aan het feit dat we de rivier deelden met kaaimannen, anaconda’s, piranha’s en andere scherpgetande vissen. Het was mooi te voelen hoe ik één kon worden met deze omgeving en me zelfs kon ontspannen daarin.

De planten, de natuur, de verbinding

De Yawanawa’s hebben een sterke verbinding met het woud en de planten daarin. Hun kennis over de geneeskracht van planten reikt ver, maar ook hun verbinding met de energetische kant van ons bestaan. Dit is een realiteit wat ze als vanzelfsprekend beschouwen en het hele dagelijks leven is ermee doordrenkt.

Ze gebruiken allerlei planten als geneesmiddel. We hebben volop gewerkt met het medicijn wat ze daar “Uni” noemen. Uiteindelijk hebben we 11 ceremonies bijgewoond in de tijd dat we daar waren. Het respect en de toewijding die het volk heeft naar dit medicijn is prachtig. We hebben de thee helpen bereiden, de sterke jonge mannen sloegen de liaan aan vezels waarna ze in een enorme ketel werden gekookt. Wij hebben de Rainha blaadjes geplukt met de opdracht om ons denken te focussen op positieve gedachten, geen oordelen over anderen, de intentie voor ogen te houden dat de Uni liefde, verbinding en gezondheid zou brengen
.
De liederen, de muziek, de genezing, de verwelkoming, alle elementen waren zo sterk en vol uit het hart gegeven. De ceremonies waren open en vrij voor ieder om zich af te stemmen op welk vlak je maar wilde. Als je erin wilt rusten ga je gewoon in je hangmatje liggen. Als je dieper wilt werken ben je erbij en zing je mee. Uren zingen en dansen in de cirkel, verbinden met het altijd aanwezige vuur, de verbinding voelen met de vele lagen van Leven en Bewustzijn die aanwezig zijn in deze puurheid, dit oeroude woud met alles daarin.

Er is nog veel meer

Veel mensen hebben interesse getoond, dat ik heb besloten een presentatie te houden over mijn reis en het Yawanawa volk. Ik zal foto’s laten zien, uitgebreider vertellen over onze avonturen en ook dieper ingaan op de ceremonies die we daar hebben bijgewoond. Daarbij kan ik vragen beantwoorden over de ceremonies van Rymke en mijzelf hier in Nederland voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn en meer willen weten. We voelen ons geïnspireerd en opgeladen om elementen uit de jungle hier in te gaan brengen in ons werk.”

De presentatie: vrijdag 24 februari

Tijdstip: 19:30 tot 21:30 uur

Ik vraag geen entree, maar mocht je een kleine bijdrage willen doen om de avond te helpen bekostigen is dat van harte welkom!

Centrum Via Natura – T.G.Gibsonstraat 41 – 7411RP – Deventer.