Tanne over ‘Zelfcompassie door mindfulness’

“Ik leerde met meer liefde en begrip kijken naar mijzelf en dat wat ik niet zo fijn vind aan mijzelf! Accepteren dat dat er ook bij hoort.”

TV-2Dit was een reactie van een deelnemer van mijn laatste training op de vraag: wat heb je voor jezelf meegenomen uit de cursus. Veel blijer kun je mij niet maken! Een grote groep mensen weet intussen wel ongeveer wat mindfulness inhoudt. Het met een milde, open en niet oordelende houding waarnemen van de eigen fysieke gewaarwordingen, gedachten en emoties. We laten ons zo gemakkelijk beheersen door pijnlijke gevoelens en/of negatieve gedachten. In plaats daarvan oefen je bij mindfulness deze te omvatten in je vriendelijke, welwillende aandacht. Dit klinkt misschien zweverig. Het is verrassend basic en aards in de praktijk. En het allerleukst is dat je het niet goed of fout kan doen!

Een andere reactie was deze:

Ik kwam naar de cursus om balans te vinden maar bedoelde eigenlijk van alle “rommel” afkomen of loslaten zodat het mij niet meer zou raken. Mindfullness heeft mij meer bewust gemaakt dat ook die “rommel” een deel van mij is en bij mij hoort. Het is een deel van mij maar ik kan zelf bepalen hoe groot ik de “rommel” laat zijn. De “rommel” blijkt ook nog veel moois te hebben, pijnlijk maar waardevol.

Ik noem mijn cursus “Zelfcompassie door mindfulness”. Hoewel ik gecertificeerd mindfulnesstrainer ben geef ik niet de achtdelige Mindfulnes Based Stress Reduction (MBSR) training.
Omdat vanaf het begin mijn hart het meest uitging naar het compassie- of mededogen aspect heb ik een training ontwikkeld waarin dat een grotere plaats krijgt. De oefening zijn gewoon uit de MBSR en de meeste deelnemers maakt het niet veel uit. Wat ik heel belangrijk vind is dat ik niet de “meester”ben die alles al weet, maar mee ervaar en onderzoek.

Je bent toegankelijk. Je spreekt uit eigen ervaring, dat maakt het voor ons ook beter te snappen.

In april start een nieuwe reeks:
6 en 20 april, 4 en 18 mei en 1 en 15 juni. Er is nog plaats voor deelnemers.

Heel blij ben ik met de “compassieherinneringsgroepen” die ik sinds een jaar ook heb. Ex-deelnemers van mijn cursus of de MBSR blijven daarin samen mindfulness oefenen rond allerlei thema’s.

Aanmelden voor deze doorgaande groepen kan altijd omdat we als het ware “steeds opnieuw beginnen”.

Voor meer informatie en aanmelding bij Tanne Verhulst
Tel: 0614111904
mail: tanneverhulst.coach@gmail.com
of via contactformulier op website www.tanneverhulst.nl