Van overleven naar leven (interview)

Op het moment dat José op de grond lag, voelde ze dat ze alles moest loslaten

fullsizerender

Op de laatste dag van september heeft José Starmans een ongeluk met haar fiets gehad waarin zij o.a. een verbrijzeling in haar knie opliep. Ondanks deze grote tegenslag heeft haar positieve houding veel mensen geïnspireerd.
Daarom willen we horen hoe ze om gaat met wat veel mensen “tegenslag” zouden noemen. Zo noemt zij het namelijk niet.

Een cadeau om uit te pakken

Jose vertelt dat ze normaal juist vaker behoed werd voor ongelukken. Dit keer leek ze ernaar toe getrokken. In de week voor het ongeluk kreeg ze een “channeling” door. Ze werd opgedragen: “Keer pad der liefde om naar overgave.” Op het moment dat ze op de grond lag, voelde zij dat ze alles moest loslaten. Om te beginnen moest ze ontvangen. Ze werd rustig en wist diep van binnen dat dit “een cadeau was dat ze nog moest uitpakken”.

Er is een mogelijkheid dat ze blijvende schade aan haar knie zal overhouden. Dit ziet ze niet als ‘sneu’ maar als een keuze van haar wezen om haar te helpen dieper in het proces van bewustwording te gaan. Dit is ook een kans om meer rust in haar leven te creëren. Wat ze nog meer beleeft is hoe te zijn in Overgave. Ook kwetsbaar mogen zijn en leven in het Hier en Nu, zeker in het omgaan met pijn. De hele operatie en revalidatie heeft haar geleerd om intens te luisteren naar haar lichaam en voelen hoe ze het healing proces kan bevorderen van binnen uit. Ook opent ze zich voor de diepere lessen tijdens het hele proces.

Haar been huilde

Ze heeft zich op een diep niveau verbonden met haar gewonde been en kon voelen hoe “aangeslagen” het been was. Welke angst er in het been was opgeslagen. En kon haar been laten huilen en de trauma verwerken. Na de operatie noemde ze het “beenby” als in “baby”, zo kwetsbaar en pril was het. Ze voelde welke bewegingen het been nodig had en kon kussens op een juiste manier plaatsen zodat zij pijnvrij kon zijn. Daardoor had ze weing pijnbestrijding nodig en kon ze al snel zonder pijnstillers.

Wel leek het alsof alles door de war geschud was; emoties, het mentale veld en het zielsbewustzijn. Door healingen van anderen kwam hier meer orde in. In gesprekken met haar been kwam er naar voren dat het been geschrokken was door wat er allemaal gebeurd was, vooral tijdens de operatie. Ook door het metaal dat erin geplaatst was. Haar bot en spieren werd gevraagd het vreemde materiaal te accepteren, omdat het noodzakelijk was. En het metaal werd gevraagd de energie van Jose aan te nemen waardoor het meer een eenheid werd met haar been.

Voor Jose is de leus, “Van Overleven naar Leven” geheel van toepassing. Ze ziet dit ongeluk niet in termen van domme pech, maar als een drijfveer om haar essentie te volgen en te leven.

José Starmans is één van de eigenaren van Centrum Via Natura.
Zij geeft verschillende yogalessen en is ontspanningtherapeut.
Meer over José vind je hier.