Wat is Qi Gong precies?

“Wat is Qi Gong precies, is dat zo’n oosterse vechtsport?” Deze vraag krijg ik vaak te horen.

qi-1583809_1920Hoe leg je precies uit wat Qi Gong is?
Het is zeker geen vechtsport, al werd het van oudsher wel gebruikt als voorbereiding daarvoor. In China kenden ze al meer dan 5.000 jaar geleden “geheime technieken”, deze Qi Gong technieken werden gebruikt door krijgers om onoverwinnelijk te worden. Ook keizers en andere hooggeplaatste personen wisten van de sterke positieve invloed van Qi Gong op het zelfhelend vermogen en gezondheid. Zij leerden om zelf Qi (levensenergie) op te wekken en te gebruiken om zichzelf te behandelen.

In contact gaan met je lichaam

Qi Gong is een oude Chinese bewegingsleer waaraan juist in deze tijd veel behoefte is. De zachte ronde bewegingen voelen heel natuurlijk en zorgen voor soepele spieren en gewrichten. Je werkt ook met je focus. Waar jij met je aandacht bent, trekt de energie naar toe. Naarmate je dit vaker doet, ontwikkel je een steeds dieper contact met je gehele lijf. Zo leer je om de staat van je lichaam in de gaten te houden en te luisteren naar wat het nodig heeft. Met daarvoor ontwikkelde Qi Gong oefeningen kun je een bepaald lichaamsdeel of aan een specifiek gebied verzorgen. Daarnaast geeft het “zijn” in je eigen lichaam een enorme rust en ontspanning aan je geest.

Mijn weg naar Qi Gong

Via Tai Chi maakte ik kennis met Zhineng Qi Gong. Het voelde meteen goed. De zachtheid en diversiteit van de bewegingen waren een herkenning voor mijn lichaam. Toen ik meer ervaring kreeg en het werken met mijn focus onder de knie begon te krijgen, kwam ook de herkenning van mijn geest. De Qi die ik kon laten stromen had ik als kind al ervaren, maar nooit gerealiseerd wat het was.

DSCN1289

Mijn kennis en ervaring van Qi Gong deel ik bij Centrum Via Natura in de vorm van open trainingen, specialisatielessen en workshops.
Het mooie van Qi Gong is dat het zeer toegankelijk is. Of je er nu vers instapt of jaren ervaring hebt: het werkt voor je!

Het ontroert me nog regelmatig om te zien hoe mijn cursisten de Qi Gong ervaren en beleven, ieder op een eigen manier.

Nieuwsgierig?
Probeer eens een gratis proefles en kijk wat Qi Gong voor jou kan doen. Meer informatie vind je op www.kaihe.nl
Of mail: info@pauldehaan.nl

Paul de Haan