Wat moet ik eten waar mijn darmen blij van worden

Voor sommige mensen is het zo vanzelfsprekend, iedere dag naar het toilet gaan.

wat moet ik eten
Voor andere mensen is dat helaas niet zo. Darmklachten zoals buikpijn, darmkrampen, winderigheid, opgeblazen gevoel, diarree of juist verstopping, kunnen heel veel klachten geven.

In mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen die best wel gezond eten, maar toch darmklachten hebben. Soms zijn ze uitgebreid onderzocht, maar kon er niet echt een oorzaak worden gevonden. Meestal wordt dan de diagnose prikkelbare darm (PDS) gesteld. Gelukkig kun je dan met goede voeding nog heel veel doen.

Als diëtist kijk is samen met mijn cliënt wanneer de klachten zijn ontstaan. Wat zijn de klachten? Wanneer zijn er klachten? Hoe ziet het voedingspatroon er uit? Wat heb je zelf al gedaan en ontdekt?

Er kunnen namelijk veel verschillende oorzaken zijn voor darmklachten.
Een paar oorzaken zijn:

  • te weinig vezels
  • voedselovergevoeligheid bijvoorbeeld voor lactose (melksuiker) of fructose (vruchtensuiker)
  • darminfectie (buikgriep)
  • antibiotica gebruik
Wat kun je zelf doen?

Bij verstopping is het belangrijk om voldoende vezels te gebruiken: volkorenbrood,aardappelen en volkorenpasta,  ruim groente en fruit. Per dag hebben we ca. 30-40 gram vezels nodig. Ook regelmatig bewegen en ontspanning hebben een goede invloed.

Bij diarree is het vaak wat ingewikkelder. Soms kan het helpen om meer vezels te gebruiken.

Wanneer er sprake is van voedselovergevoeligheid dan kan het FODMAP dieet helpen om erachter te komen welke voeding je niet zo goed verteert. Ook de darmflora kan verstoord zijn. Een probiotica bewijst dan vaak een goede dienst.

Waar kan een (orthomoleculair) diëtist bij helpen?

Aan de hand van de klachten en het eetpatroon, krijg ik vaak al een idee waar je aan kunt werken om de darmklachten te verbeteren. Juist meer vezels of is fruit de oorzaak van de klachten?

Ik streef er altijd naar dat er niet onnodig voedingsmiddelen weggelaten worden. Het FODMAP dieet geeft vaak (in 75% van de gevallen) goede resultaten, maar is behoorlijk belastend en intensief. Samen kijken we of dit een optie is of liever eerst een eenvoudige variant.

Soms blijkt de darmflora ernstig verstoord. Een ontlastingsonderzoek kan dan aanwijzingen geven welke probiotica het best kan worden ingezet.

Voor een persoonlijk advies kun je een afspraak met mij maken.
Consulten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeraars hebben nog extra uren in het aanvullendpakket.

 

Anna Couperus,
Diëtist bij Centrum Via Natura

www.dietistcouperus.nl
advies@dietistcouperus.nl

06 10052743